Σπουδές στην Αγγλία μετά το Brexit

Αλλαγές στις σπουδές μετά το Brexit

Μετά τις ανακοινώσεις για την αποχώρηση της Αγγλίας όλοι αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει το Brexit για εμάς. Ειδικά για εσένα που θες να σπουδάσεις στην Αγγλία οι συνέπειες του Brexit είναι πιο άμεσες. Συνεπώς, πρέπει να είσαι σωστά ενημερωμένος για τις αλλαγές που έφερε η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν προχωρήσεις με σπουδές στην Αγγλία ή σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο.

Δεν ξέρεις αν χρειάζεσαι διαβατήριο ή και visa, ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και το κόστος για σπουδές στη Βρετανία; Σίγουρα οι απορίες που σου δημιουργήθηκαν για τη νέα κατάσταση είναι πολλές. Όμως, δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό. Πολλοί νέοι και νέες αναρωτιούνται για τις σπουδές στην Αγγλία και τις νέες δυσκολίες που έφερε το Brexit. Για αυτό πάμε να δούμε τις πιο συνήθεις απορίες και τις απαντήσεις σε αυτές.

Αν χρειάζεσαι διαβατήριο για την Αγγλία μετά το BrexitΔιαβατήριο για Αγγλία

Από την 1η Οκτωβρίου του 2021 η Αγγλία δε δέχεται πλέον επισκέπτες χωρίς την επίδειξη διαβατηρίου. Δε μπορείτε να ταξιδέψετε πλέον με την αστυνομική σας ταυτότητα, εκτός εάν είστε μόνιμοι κάτοικοι της Αγγλίας, δηλωμένοι πριν το Brexit.

Αν χρειάζεσαι visa για Αγγλία μετά το Brexit

Από τη στιγμή που επιθυμείς να φοιτήσεις στην Αγγλία θα πρέπει να έχεις φροντίσει για την έκδοση φοιτητικής visa (φοιτητική θεώρηση εισόδου). Αν, ωστόσο, θες να επισκεφτείς τη Βρετανία για ακαδημαϊκούς λόγους διάρκειας κάτω των 6 μηνών, έχεις το δικαίωμα εισόδου στη χώρα χωρίς visa.

Τι χρειάζεσαι για έκδοση φοιτητικής visa

Τα απαραίτητα κριτήρια για να προχωρήσεις σε αίτηση για visa είναι:

  • Να είσαι σε θέση να μιλάς, να γράφεις και να κατανοείς την Αγγλική
  • Να έχεις την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξεις τις σπουδές σου
  • Να έχεις γίνει δεκτός από κάποιο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα

Τα απαραίτητα έγγραφα για αίτηση visa είναι:

  • Διαβατήριο σε ισχύ (ή κάποιο άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο)
  • Έγγραφο αποδοχής για σπουδές (CAS)
  • Απόδειξη ότι έχεις χρήματα να στηρίξεις τον εαυτό σου
  • Αποδεικτικό συγκατάθεσης γονέα ή κηδεμόνα, εάν είσαι κάτω των 18 ετών
  • Έγγραφο που βεβαιώνει ότι δεν πάσχεις από φυματίωση
  • Σε περίπτωση οικονομικής ενίσχυσης, έγγραφο συγκατάθεσης από τον χορηγό σου για τα έξοδα ενός έτους

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να ζητηθούν περεταίρω έγγραφα.

Βίζα για ΑγγλίαSOS: Μπορείς να κάνεις αίτηση για visa έως και 6 μήνες πριν αρχίσει το πρόγραμμά σου και καλό είναι να ξεκινήσεις από νωρίς. Είναι σημαντικό να έχεις διαθέσιμο χρόνο, γιατί μπορεί να συναντήσεις προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρει παραπάνω διάστημα να σου κλείσουν ραντεβού για την έκδοση της visa λόγω φόρτου εργασίας ή να χρειαστεί να μεταφράσεις κάποια από τα αγγλικά έγγραφα που θα πρέπει να συμπληρώσεις. Η μετάφραση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αν δεν είσαι εξοικειωμένος μπορεί να παρερμηνεύσεις κάποια σημεία. Για αυτό, να έχεις κατά νου ότι πάντα μπορείς να αναθέσεις σε έμπειρους μεταφραστές τη μετάφραση αγγλικών κειμένων και να αποφύγεις προβλήματα.

Τι θα συμβεί με τα δίδακτρα των πανεπιστημίων Αγγλίας

Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν οικονομικά προνόμια στα πανεπιστήμια της Αγγλίας ισάξια με των ντόπιων, που τους επέτρεπαν να σπουδάζουν εκεί με μεγαλύτερη ευκολία. Μετά το Brexit τα προνόμια αυτά καταργούνται και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους μη Ευρωπαίους. Αυτό σημαίνει ότι τα δίδακτρα θα είναι πιο αυξημένα και πολλές από τις οικονομικές διευκολύνσεις, όπως το φοιτητικό δάνειο, που προσφέρονταν καταργούνται.

Τι θα συμβεί με το Erasmus στην Αγγλία

Από το 2021 και έπειτα το Ηνωμένο Βασίλειο δε συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus και δε δέχεται φοιτητές μέσω αυτού. Ωστόσο, όποιο πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από το Brexit θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι τη λήξη του. Ο αντικαταστάτης του Erasmus θα είναι το Turing Scheme. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κινητικότητας μαθητών και φοιτητών από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, που αφορά όλο τον κόσμο και όχι αποκλειστικά την Ευρώπη.

Αν άλλαξε η διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια στην Αγγλία

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία για να γίνεις δεκτός στα αγγλικά πανεπιστήμια παραμένει ίδια. Θα χρειαστεί να προσκομίσεις:

  • Μία αίτηση
  • Ό,τι πτυχίο έχεις (αν έχεις)
  • Πιστοποίηση ξένων γλωσσών
  • Ένα καλό βιογραφικό σημείωμα. Αν δεν είσαι σίγουρος πως να δημιουργήσεις ένα δυνατό βιογραφικό μπορείς πάντα να απευθυνθείς στους ειδικούς.
  • Μία συστατική επιστολή από τον εργοδότη σου, αν έχεις εργαστεί

Για να είσαι, όμως, απόλυτα ενημερωμένος για τη διαδικασία διάβασε τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία και την αίτηση εισαγωγής στα αγγλικά πανεπιστήμια.

Αν θα μπορείς να εργαστείς στην Αγγλία

Ως κάτοχος φοιτητικής visa, έχεις το δικαίωμα να εργαστείς έως και 20 ώρες την εβδομάδα. Αυτό ισχύει είτε είσαι προπτυχιακός είτε μεταπτυχιακός φοιτητής. Μάλιστα, σου δίνεται και η δυνατότητα της εργασίας πλήρους απασχόλησης στην Αγγλία, για την περίοδο των διακοπών. Ακόμη, ως προπτυχιακός φοιτητής έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις και να εργαστείς έως και 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών σου, ενώ ως μεταπτυχιακός δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο.

Αν υπάρχουν επιπλέον έξοδα μετά το BrexitΔίδακτρα στην Αγγλία

Εκτός της αύξησης των διδάκτρων υπάρχουν κάποια νέα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνεις μετά το Brexit. Αυτά είναι:

  • τα τέλη για την έκδοση visa (348 λίρες)
  • και τα τέλη υγείας (470 λίρες τον χρόνο)

Αν θα αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα

Τα περισσότερα πτυχία από αγγλικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να αναγνωρίζονται κανονικά από την Ελλάδα. Φυσικά, πάντα πρέπει να κάνεις έρευνα πριν ξεκινήσεις τις σπουδές σου σε κάποιο πανεπιστήμιο, καθώς δεν ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί για όλους τους τίτλους σπουδών.

Τώρα ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι για τις αλλαγές που έφερε το Brexit και είσαι έτοιμος να ανοίξεις τα φτερά σου για Αγγλία.

Καλή αρχή, λοιπόν, με τις σπουδές σου! Και μην ξεχνάς, αν κάποια στιγμή χρειαστείς βοήθεια με την έρευνά σου, είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, οι οποίοι με την χρόνια εμπειρία τους μπορούν να εισφέρουν σε οποιοδήποτε στάδιο εκπόνησης εργασίας. Ανέβασε τώρα την παραγγελία σου και λάβε Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση της εργασίας σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.