Tips για μια επιτυχημένη συγκατοίκηση φοιτητών

Συγκατοίκηση Φοιτητών

Η συγκατοίκηση αποτελεί μια συχνή επιλογή των φοιτητών προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα που απαιτούνται για την ενοικίαση και τη συντήρηση ενός σπιτιού αλλά και πολλές όμορφες στιγμές. Σίγουρα όμως θα έχεις ακούσει πολλές ιστορίες για άτομα που είχαν πολλά προβλήματα κατά τη συγκατοίκηση και ίσως αυτό να σε τρομάζει. Αν ακολουθήσεις όμως τις πολύτιμες συμβουλές για την απόλυτα επιτυχημένη συγκατοίκηση φοιτητών που θα βρεις παρακάτω, θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά!

Συμβουλές για συγκατοίκηση με φίλη/φίλο

Συγκατοίκηση με φίλοΗ συγκατοίκηση με φίλους έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μία, γνωρίζεις ήδη τον χαρακτήρα τους, οπότε ξέρεις περίπου τι να περιμένεις από τη συγκατοίκηση και πώς να τους προσεγγίσεις αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη, με τους φίλους μας νιώθουμε πιο άνετα, οπότε είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν τα όρια και αν κάτι πάει στραβά, δεν χάνουμε απλώς ένα συγκάτοικο αλλά έναν φίλο. Αν λοιπόν σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις με κάποιον φίλο σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να διασφαλίσεις ότι θα έχετε μια ευχάριστη και ήρεμη συγκατοίκηση.

Συζητήστε τη ρουτίνα και τις συνήθειές σας

Πολλές φορές νομίζουμε ότι γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, αλλά κατά τη συγκατοίκηση βλέπουμε έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Οι συνήθειές του και ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο σπίτι του μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, μπορεί στον συγκάτοικό σου να αρέσει να καλεί κόσμο στο σπίτι μέχρι αργά το βράδυ, ενώ εσύ προτιμάς να βλέπεις τους φίλους σου εκτός σπιτιού.

Για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό θα ήταν πριν συγκατοικήσετε να συζητήσετε για τις συνήθειες που έχετε στο σπίτι σας και τις συμπεριφορές που σας ενοχλούν, ώστε να δείτε αν ταιριάζει η οπτική σας. Ακόμα κι αν έχετε διαφορετικές συνήθειες, αν είστε και οι δύο διατεθειμένοι να κάνετε συμβιβασμούς, μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση που να λειτουργεί και για τους δυο σας.

Θέστε κανόνες και όρια

Οι ξεκάθαροι κανόνες και τα όρια είναι πολύ σημαντικά σε κάθε ανθρώπινη σχέση. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκατοίκηση φοιτητών. Θέτοντας κανόνες από την αρχή, δημιουργείτε ένα πλαίσιο ασφάλειας και γλιτώνετε τις περιττές παρεξηγήσεις που θα σας κάνουν να νιώθετε άβολα στο ίδιο σας το σπίτι.

Οι κανόνες αυτοί μπορεί να έχουν σχέση με τον προσωπικό χώρο του καθενός, την οικονομία, την πληρωμή λογαριασμών, τη φιλοξενία άλλων ατόμων κ.λπ. Όσο πιο ξεκάθαροι είναι αυτοί οι κανόνες τόσο το καλύτερο.

Προσέξτε όμως! Βάλτε κανόνες για πράγματα που θεωρείτε όντως σημαντικά. Ο στόχος δεν είναι να τα ρυθμίσετε όλα εξαρχής, αλλά να νιώθετε και οι δύο άνετα στο σπίτι σας.

Βγάλτε πρόγραμμα και μοιράστε αρμοδιότητες

Δουλειές του σπιτιού και φοιτητέςΣίγουρα δεν θέλεις η φοιτητική σου ζωή να περιλαμβάνει λέξεις όπως «πρόγραμμα» και «αρμοδιότητες» και αυτό είναι κατανοητό. Ωστόσο, εκτός από την ελευθερία που σου παρέχει το φοιτητικό σου σπίτι, η συντήρησή του συνοδεύεται από διάφορες ευθύνες, τις οποίες θα πρέπει να μοιραστείτε με τον συγκάτοικό σου.

Για να είναι δίκαιη η συγκατοίκησή σας και να μην επιβαρύνεται η μία πλευρά με περισσότερες ευθύνες από την άλλη, μπορείτε να βγάλετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού, το σούπερ μάρκετ, την πληρωμή λογαριασμών κ.λπ. Στο πρόγραμμα αυτό καλό είναι να αναφέρετε την ημέρα που θα γίνεται το κάθε τι και ποιος θα το αναλάβει.

Για να είναι πιο ευχάριστο και για τους δυο σας, συζητήστε τι αρέσει στον καθένα να κάνει. Για παράδειγμα, αν εσένα σου αρέσει το σκούπισμα, ενώ ο συγκάτοικός σου προτιμά το σφουγγάρισμα, μπορείτε να χωρίσετε τις δουλειές του σπιτιού ανάλογα, ώστε να κάνει ο καθένας εκείνο που του αρέσει περισσότερο.

Μην ξεχάσετε ότι το πρόγραμμα των μαθημάτων σας θα αλλάζει ανά εξάμηνο, οπότε ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμα του σπιτιού αναλόγως.

Συζητήστε το πρόβλημα τη στιγμή που προκύπτει

Φοιτητική ΣυγκατοίκησηΕίναι λογικό σε μια συγκατοίκηση να προκύψουν προβλήματα και μικρές παρεξηγήσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που προκύπτουν όταν μοιράζεσαι ένα σπίτι με έναν άλλον άνθρωπο και δεν γίνεται να τα προβλέψεις και να τα ρυθμίσεις όλα από την αρχή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η άμεση και ειλικρινής συζήτηση είναι η καλύτερη λύση. Αν ο συγκάτοικός σου κάνει κάτι που σε ενοχλεί, ενημέρωσέ τον γι’ αυτό την πρώτη φορά που θα προκύψει το ζήτημα. Μιλήστε ανοιχτά και με μια διάθεση κατανόησης και επίλυσης του προβλήματος.

Μην περιμένεις να επαναληφθεί πολλές φορές κάτι για να το συζητήσεις. Αυτό θα σου δημιουργήσει εκνευρισμό και θα καταλήξετε να μαλώνετε για κάτι που θα μπορούσε να λυθεί σε ήρεμο τόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρχει και από την δική σου πλευρά η διάθεση να ακούσεις τον συγκάτοικό σου αν θέλει να συζητήσετε για μια δική σου συμπεριφορά που τον ενοχλεί.

Η συγκατοίκηση φοιτητών είναι μια εμπειρία ζωής

Όπως είδαμε, η συγκατοίκηση φοιτητών έχει πολλές προκλήσεις, αλλά με αμοιβαία κατανόηση, σεβασμό και διάθεση για συνεννόηση μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά. Ο συγκάτοικός σου δεν είναι μόνο το άτομο με το οποίο μοιράζεσαι τα έξοδα και τις δουλειές του σπιτιού. Είναι επίσης εκείνος με τον οποίο θα δημιουργήσεις μοναδικές αναμνήσεις από τη φοιτητική σου ζωή κι εκείνος που θα σταθεί δίπλα σου σε μια δύσκολη στιγμή.

Αντίστοιχα, θα σταθεί δίπλα σου και η iziPen αν χρειαστείς βοήθεια με τη φοιτητική σου εργασία. Πες μας τι χρειάζεσαι και λάβε άμεσα μια κοστολόγηση από τους writers μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.