ΙΕΕΕ: αναλυτικός οδηγός συγγραφής βιβλιογραφικών αναφορών

IEEE Βιβλιογραφικός οδηγός

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης μιας πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, θα πρέπει να συντάξεις και μια λίστα βιβλιογραφικών αναφορών. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ προσοχή, καθώς οποιοδήποτε λάθος, μπορεί να σου στοιχίσει έναν καλό βαθμό. Στο άρθρο που ετοιμάσαμε θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ και πώς αυτό δομείται.

Τι είναι το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ

Το 1963, στη Νέα Υόρκη, ιδρύεται το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers) ή, όπως αποκαλείται εν συντομία, το ΙΕΕΕ. Ο οργανισμός αυτός είχε ως στόχο την εκπαιδευτική προώθηση και την τεχνική εξέλιξη της ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογικής μηχανικής, της επιστήμης των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών.

Βιβλιογραφικό σύστημα ΙΕΕΕΤα μέλη του οργανισμού αποτελούνται από επιστήμονες υπολογιστών και πληροφορικής, ιατρούς, μηχανικούς και φυσικούς. Το Ινστιτούτο δημιούργησε το ομώνυμο βιβλιογραφικό σύστημα ΙΕΕΕ με σκοπό να ενισχύσει και να υποστηρίξει τους κλάδους της μηχανικής και της επιστήμης και το σύστημα αυτό έφτασε να χρησιμοποιείται από σπουδαστές, και όχι μόνο, σε όλο τον κόσμο.

Το πρότυπο ΙΕΕΕ δομείται ως εξής:

  • Με αρίθμηση των παραπομπών εντός κειμένου, μέσα σε αγκύλες [1]
  • Με τη βιβλιογραφική λίστα, η οποία μπαίνει στο τέλος της εργασίας, με αριθμητική σειρά

Ποια είναι η μορφή των παραπομπών βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ

Παραπομπές εντός κειμένου (In-Text-Citations) με το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ

Μέσα στο κείμενο, η αρίθμηση τοποθετείτε πριν από οποιοδήποτε σημείο στίξης και εμφανίζεται πάντα με αύξουσα αριθμητική σειρά. Κάθε παραπομπή θα πρέπει να αντιστοιχεί σε μια καταχώρηση της βιβλιογραφικής λίστας. Αν γίνει χρήση κάποιας παραπομπής πάνω από μια φορά μέσα στην εργασία, τότε, εισάγεται ο ίδιος αριθμός σε όλες τις αναφορές.

Παράδειγμα:

¨…τα πειράματα έδειξαν ότι [1]…¨

¨Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών [2,5,8]…¨

¨Οι Smith [7] και Williams [9] παρουσίασαν δυο εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.¨

¨Η θεωρία τέθηκε τελικά σε πράξη το 1998 [3].¨

References – Βιβλιογραφικές Αναφορές με το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ 

Όπως και εντός του κειμένου, έτσι και στη βιβλιογραφική λίστα, οι αριθμοί εμφανίζονται μέσα σε αγκύλες. Οποιαδήποτε παραπομπή έγινε μέσα στην εργασία θα πρέπει να αναφέρεται μέσα στη λίστα, μια φορά μόνο. Οι τίτλοι βιβλίων ή περιοδικών θα πρέπει να εμφανίζονται με πλάγια γράμματα και οι τίτλοι άρθρων, κεφαλαίων, πρακτικών συνεδρίων και ο τίτλος πατέντας θα πρέπει να εμφανίζονται “εντός εισαγωγικών”. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Βιβλίο: 

Όνομα Επώνυμο, Τίτλος βιβλίου, Τόπος έκδοσης: Εκδότης, Έτος, σελίδες. (αν χρειάζεται)

Παράδειγμα: [1] J.K. Rowling, Harry Potter and the sorcerer’s stone. London: Bloomsburg Children’s, 2001, pp.89-101.

Βιβλίο από ηλεκτρονική πηγή:

Όνομα Επώνυμο, Τίτλος ηλεκτρονικού βιβλίου. Τόπος: Εκδότης, Έτος έκδοσης. [Online] Available: Πηγή.

Παράδειγμα: [2] R. Porter, London, a social history. London: Hamish Hamilton, 1994, Retrieved from http://books.google.com.

Κεφάλαιο Βιβλίου διαφορετικών συγγραφέων:

Όνομα Επώνυμο & Όνομα Επώνυμο , Τίτλος βιβλίου, Τόπος έκδοσης: Εκδότης, Έτος, σελίδες. (αν χρειάζεται)

Παράδειγμα: [3] J. Updike & K. Kenison, The best American short stories of the century, Boston, MA: Houghton Mifflin, 1999, pp. 78-80.

Άρθρο σε έντυπη μορφή

Όνομα Επώνυμο, “Τίτλος άρθρου” Τίτλος περιοδικού, Τόμος, Σελίδες, Ημερομηνία δημοσίευσης.

Παράδειγμα: [4] W. G. Jacoby, (1994). “Public attitudes toward government spending”. American Journal of Political Science, 38(2), 336-361, 1 May 1994.

Άρθρο από ηλεκτρονική πηγή:

Όνομα Επώνυμο, “Τίτλος άρθρου”, Τίτλος περιοδικού, Τόμος, Τεύχος, Σελίδες, Μήνας, Έτος. Doi, [Online]. Iστοσελίδα.

Παράδειγμα: [5] U. G. Poiger, “Rock ‘n’ roll, female sexuality, and the Cold War Battle Over German Identities”, The Journal of Modern History, vol. 68, no. 3, pp. 577, September 1996. doi:10.1086/245343, [Online]. https://www.jstor.org/stable/2946768.

Διδακτορική ή Μεταπτυχιακή διατριβή:

Όνομα Επώνυμο, “Τίτλος Διατριβής”, Τύπος, Τμήμα, Πανεπιστήμιο, Πόλη, Χώρα, Έτος.

Παράδειγμα:[6] K.A.  Knight, (2011). “Media epidemics: Viral structures in literature and new media”, Doctoral dissertation, Doctor in Philosophy in English, University of California, Santa Barbara, USA, 2011.

Πρακτικά Συνεδρίου:

Όνομα Επώνυμο, “Τίτλος άρθρου”, Τίτλος συνεδρίου, Πόλη, Χώρα, Έτος.

Παράδειγμα: [7] B. M. Stark, “Article Title”, Proceedings from the 7th Annual Conference on Business Management: Industry Trends. Detroit, USA, 2004.

Πατέντες:

Όνομα Επώνυμο, “Τίτλος Πατέντας”, Αριθμός Πατέντας, Μήνας, Ημέρα, Έτος.

Παράδειγμα: [8] T. Mei and T. Yang, “Circuit and method for average –current regulation of light-emitting diodes,” U.S. Patent 7 898 187 B1, 2011, Mar. 1, 2012.

Ιστοσελίδες:

Όνομα Επώνυμο (αν υπάρχει) , “ Όνομα σελίδας”, Όνομα website.[Online]. URL. [Προσβασιμότητα από: Ημερομηνία].

Παράδειγμα: [9] “IEEE – The world’s largest technical professional organization dedicated to advancing technology for the benefit of humanity“. Ieee.org. [online] Available at: <https://www.ieee.org/> [Accessed 27 July 2022].

Αν δεν μπορείς να βρεις κάποια από τα στοιχεία, προσθέτεις αυτά που έχεις.

Εικόνες και Γραφήματα με το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ 

Όταν εισάγεις μια εικόνα ή ένα γράφημα εντός της ροής του κειμένου θα πρέπει να σημειώσεις από κάτω τους Fig. # και μια σύντομη περιγραφή. Στη βιβλιογραφική λίστα, οι αναφορές θα πρέπει να ακολουθούν τον τύπο της πηγής από όπου πήρες το γράφημα ή την εικόνα. Για παράδειγμα, αν μια εικόνα πάρθηκε από ένα βιβλίο τότε η μορφοποίηση θα γίνει ως εξής:

Βασική μορφοποίηση Εικόνας:

[10] Όνομα Επώνυμο , Τίτλος βιβλίου, Τόπος έκδοσης: Εκδότης, Έτος, σελίδες. (αν χρειάζεται)

Οπότε, αυτό που θα πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι να χρησιμοποιείς τον τύπο αναφοράς ανάλογα με τη πηγή από όπου πήρες την εικόνα, τον πίνακα ή το γράφημα.

Βιβλιογραφικές αναφορές με το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ

βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕΑυτοί είναι λοιπόν οι τρόποι για να παραθέσεις τη βιβλιογραφία σου, σύμφωνα με το βιβλιογραφικό πρότυπο ΙΕΕΕ, κατά την εκπόνηση της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας σου.

Ελπίζουμε να το άρθρο μας να σου φάνηκε χρήσιμο. Αν ακολουθήσεις τα βήματα προσεκτικά θα καταφέρεις να συντάξεις μια σωστή βιβλιογραφική λίστα και θα πετύχεις τον βαθμό που επιθυμείς. Σου υπενθυμίζουμε ότι, προτού ξεκινήσεις τη διπλωματική ή πτυχιακή σου εργασία, θα πρέπει να έχεις λάβει ρητές εντολές και οδηγίες από τον επιβλέπων καθηγητή σου για το πώς θα πρέπει να δομήσεις τη βιβλιογραφία.

Αν η σχολή ή ο καθηγητής σου δεν έχουν ορίσει συγκεκριμένο σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών που πρέπει να ακολουθήσεις, τότε καλό είναι να εξετάσεις τα άλλα στυλ βιβλιογραφικών αναφορών όπως: HarvardOxfordChicagoMLA κ.α. Θυμήσου πως, αν η βιβλιογραφία σου φαίνεται βουνό και δεν ξέρεις πως να τη βάλεις σε σειρά, υπάρχουν διάφορα προγράμματα, όπως το Mendeley, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις  για τη δημιουργία και ταξινόμηση των βιβλιογραφικών αναφορών. 

Και μην ξεχνάς, η iziPen είναι εδώ για να σου προσφέρει βοήθεια σε όλα τα στάδια συγγραφής της διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας σου. Μη διστάσεις να απευθυνθείς στην iziPen, τη #1 πλατφόρμα εκπόνησης φοιτητικών εργασιών, όπου στο δυναμικό της υπάρχουν ακαδημαϊκοί writers που μπορούν να ενισχύσουν, να διορθώσουν ή να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη συγγραφή της εργασίας σου στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.