Συστατική επιστολή: Πώς να τη ζητήσεις για το μεταπτυχιακό σου

Συστατική Επιστολή

Η συστατική επιστολή είναι ένα από τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζεται κάθε φοιτητής για να συμμετάσχει σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Η σύνταξή της θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις από το πλήθος των υποψηφίων που θέλουν να εγγραφούν στο ίδιο πρόγραμμα. Στις επόμενες γραμμές θα μάθεις πώς να εξασφαλίσεις μία καλή συστατική επιστολή για να γίνει αποδεκτή η αίτηση σου.

Τι είναι η συστατική επιστολή

Η συστατική επιστολή είναι ένα επίσημο έγγραφο που δείχνει την επαγγελματική εικόνα ενός ατόμου. Περιγράφει με σαφήνεια τις ακαδημαϊκές, τις επαγγελματικές δεξιότητες και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, αυτός που τη ζητάει.

Η αποστολή της συστατικής επιστολής στην επιτροπή των υπεύθυνων για την εισαγωγή σου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα επιβεβαιώσει αυτά που αναφέρεις στο βιογραφικό και στη συνοδευτική επιστολή. Επίσης, θα δείξεις πως ενδιαφέρεσαι πραγματικά να συμμετάσχεις στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Οι συστατικές επιστολές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις ‘εμπιστευτικές’ και τις ‘μη εμπιστευτικές’.

Συστατική επιστολή για μεταπτυχιακόΗ ‘εμπιστευτική’ στέλνεται κατευθείαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα στην επιτροπή του μεταπτυχιακού προγράμματος και ‘η μη εμπιστευτική’ δίνεται στον υποψήφιο φοιτητή για να την προσκομίσει ο ίδιος. Και στις δύο περιπτώσεις, για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του εγγράφου, δεν πρέπει να διαβάσεις το περιεχόμενό του.

Συνήθως η έκταση μίας συστατικής επιστολής είναι από μία έως δύο σελίδες. Η σύνταξη της πρέπει να γίνεται από έναν καθηγητή που γνωρίζει αρκετά καλά τις δεξιότητες και τα ταλέντα που διαθέτεις. Θα μπορούσε να είναι ο επιβλέπων καθηγητής της πτυχιακής σου εργασίας.

Καλό είναι να μη λάβεις μόνο μία συστατική επιστολή. Προσπάθησε να συλλέξεις τέσσερις με πέντε και μην απευθυνθείς μόνο σε καθηγητές από το τμήμα σου. Ζήτησε το έγγραφο που θέλεις και από καθηγητή κάποιου άλλου τμήματος.

Το γράμμα που θα σου δώσουν οι καθηγητές, χρειάζεται να είναι πειστικό και να περιγράφει με λεπτομέρειες όλα αυτά που συνθέτουν το χαρακτήρα σου και έχουν σχέση με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θέλεις να κάνεις αίτηση.

Θυμήσου μόνο πως δεν υποχρεούται οι διδάσκοντες να σου δώσουν συστατική επιστολή, εάν δεν το επιθυμούν ή δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσεγγίσεις το κάθε άτομο με ευγένεια και πολύ προσοχή προκειμένου να λάβεις το «εισιτήριο» σου για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Πώς θα προσεγγίσεις τους καθηγητές

Ξεκίνησε με τη σωστή ανάγνωση των πληροφοριών που δόθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτές θα σε διευκολύνουν να υποβάλλεις την αίτηση συμμετοχής. Μάθε ακριβώς τον αριθμό των συστατικών επιστολών που πρέπει να έχεις αλλά και από που απαιτείται να προέρχονται. Κάποια προγράμματα ζητούν έγγραφα συστάσεων μόνο από καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ άλλα ενδέχεται να ζητήσουν επιστολές και από εργοδότες.

Συστατική επιστολή από καθηγητήΣτη συνέχεια, σκέψου από ποια άτομα θα ζητήσεις τη συστατική επιστολή. Σημείωσε τα ονόματα των καθηγητών που παρακολουθούσες ανελλιπώς τα μαθήματα τους και που είχες υψηλή βαθμολογία στις εξεταστικές. Ακόμη, σημείωσε όσους καθηγητές πιστεύεις πως μπορούν να αναφέρουν τα επιτεύγματα σου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής. Πρόσεξε όμως, δεν αρκεί μία υψηλή βαθμολογία σε ένα μάθημα, για να λάβεις από το διδάσκοντα την επιστολή.

Πρέπει να έχεις ήδη εδραιώσει μια τακτική επικοινωνία με τον καθηγητή, ώστε να σε γνωρίζει αρκετά καλά. Για να διαφέρει μία συστατική επιστολή από τις υπόλοιπες, χρειάζεται να αναφέρει ορισμένα παραδείγματα που εξηγούν την προσωπικότητά σου. Λόγου χάρη, ο καθηγητής θα μπορούσε να σημειώσει για σένα: ‘Είναι οργανωτικός και διαχειρίζεται πολύ καλά το χρόνο. Μου παρέδωσε την εργασία που του ανέθεσα, μία εβδομάδα προτού λήξει η προθεσμία’.

Έπειτα, συγκέντρωσε κάποια έγγραφα που χρειάζεται να παραδώσεις στους καθηγητές που θα συντάξουν τη συστατική επιστολή. Ένα φωτοτυπημένο αντίγραφο του βιογραφικού σημειώματος και της αναλυτικής σου βαθμολογίας, είναι αναγκαία για να υπενθυμίσεις στον κάθε καθηγητή το συνολικό μέσο όρο, τις βαθμολογίες των μαθημάτων και την εργασιακή σου εμπειρία.

Επίσης, μπορείς να του δώσεις ένα αντίγραφο της έκθεσης που θα γράψεις και θα στείλεις μαζί με την αίτηση για το μεταπτυχιακό. Σε αυτή, θα αναφέρεις τους λόγους που επέλεξες να συνεχίσεις τις σπουδές και θα βοηθήσεις και το διδάσκοντα να συντάξει καλύτερη επιστολή.

Μετά τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων, έφτασε η στιγμή για να συναντήσεις από κοντά τον καθηγητή. Μάθε τις ώρες που ο καθηγητής βρίσκεται στο γραφείο του και επισκέψου τον τότε. Μίλησε του για το πρόγραμμα που επιθυμείς να συμμετάσχεις και γιατί θέλεις ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Εξήγησε του, επίσης, τους λόγους που διάλεξες εκείνον για να σου δώσει συστατική επιστολή.

Εάν τον επισκεφτείς 4-5 εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το μεταπτυχιακό, θα προθυμοποιηθεί περισσότερο να σου δώσει τη συστατική επιστολή. Και αυτό γιατί θα δείξεις πως νοιάζεσαι για το χρόνο που θα ξοδέψει για την ετοιμασία της επιστολής και του δίνεις περισσότερο χρόνο για να προλάβει να την ολοκληρώσει. Σε περίπτωση που αρνηθεί, μην επιμείνεις. Προσέγγισε τον επόμενο καθηγητή που έχεις στη λίστα.

Εναλλακτικά ζήτα συστατική επιστολή με email

Συστατική επιστολή emailΕναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις συστατική επιστολή μέσω email από ένα καθηγητή. Στο θέμα του email πρέπει να αναφέρεις ‘Αίτημα συστατικής επιστολής’ και στη συνέχεια να γράψεις κάποια στοιχεία για να σε θυμηθεί, όπως: ‘Παρακολούθησα το μάθημα της Στατιστικής μαζί σας, πριν δύο χρόνια. Εισέπραξα αμέτρητες γνώσεις. Ελπίζω να με θυμάστε αρκετά καλά ώστε να μου δώσετε μία συστατική επιστολή…’. Όμως αυτός ο τρόπος είναι περισσότερο απρόσωπος και συστήνεται μόνο για την περίπτωση που έχεις φύγει από την πόλη όπου φοίτησες.

Όταν ένας καθηγητής συμφωνήσει με τη σύνταξη της συστατικής επιστολής, δώσε του τα έγγραφα που συγκέντρωσες και πληροφορίες επικοινωνίας, όπως το email και το τηλέφωνο σου. Αν το γράμμα πρέπει να αποσταλεί από τον καθηγητή σου ταχυδρομικώς, δώσε του ένα προπληρωμένο φάκελο που θα γράφει τη διεύθυνση αποστολής. Εάν πρέπει να στείλεις μαζί με την αίτηση την επιστολή, τότε ο καθηγητής θα στη δώσει σφραγισμένη σε ένα φάκελο στο οποίο θα γράφει το όνομά του.

Σε περίπτωση που πλησιάζει η ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και δε σου έχει δώσει ακόμη συστατική επιστολή ένας καθηγητής, φρόντισε να του το υπενθυμίσεις ευγενικά με ένα email. Μην ξεχάσεις να τον ευχαριστήσεις μόλις την παραλάβεις.

Τέλος, είναι καλό να ενημερώσεις τον καθηγητή για την εξέλιξη της αίτησης που υπέβαλες. Εάν ακολούθησες σωστά τα παραπάνω βήματα, σίγουρα θα εξασφάλισες μία θέση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και θα χαρεί που σε βοήθησε να εξελιχθείς περισσότερο.

Και μην ξεχνάς, αν κάποια στιγμή χρειαστείς βοήθεια με τις εργασίες του μεταπτυχιακού σου, η iziPen σου προσφέρει πάντα την ασφάλεια ενός άρτιου αποτελέσματος μέσα από εξειδικευμένους writers, προσφέροντας σου Δωρεάν Κοστολόγηση για την εκπόνηση των εργασιών σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.