Πώς να μικρύνεις τα urls  σου με το bitly ΔΩΡΕΑΝ

Πώς να χρησιμοποιήσω το bitly

Ξεκίνησες τη συγγραφή της φοιτητικής εργασίας και αναρωτιέσαι πώς να μικρύνεις τα url της βιβλιογραφίας σου; ‘Με το bitly!’ είναι η πιο σύντομη απάντηση στο ερώτημά σου. Αν ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις αυτό το σπουδαίο ψηφιακό εργαλείο, είσαι τυχερός, γιατί η iziPen φρόντισε να καλύψει όλες τις τυχόν απορίες σου! Διάβασε, λοιπόν, το άρθρο μας και μάθε τι είναι το bitly, γιατί είναι απαραίτητο, καθώς και πότε και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τους συνδέσμους που θα προσθέσεις στη βιβλιογραφία της φοιτητικής σου εργασίας.

Τι είναι το bitly και γιατί το χρειάζεσαι

Τι είναι το bitlyΑρχικά πρέπει να ξέρεις πως το bitly είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα συντόμευσης συνδέσμων. Αυτό σημαίνει πως το χρησιμοποιείς όταν θέλεις να μετατρέψεις αρκετά μεγάλους συνδέσμους, σε πιο σύντομες διευθύνσεις url, ώστε να είναι περισσότερο φιλικές προς τον χρήστη. Με λίγα λόγια, αν πρέπει να βάλεις στη βιβλιογραφία της πτυχιακής ή της διπλωματικής σου εργασίας τον σύνδεσμο ‘porexample.gre/rshglsgngk-example-h-thea-ths-ghs-dhmhtra’, με την βοήθεια του bitly, ο σύνδεσμος μπορεί να αλλάξει σε ‘bit.ly/dhmhtra’.

Το bitly λειτουργεί από το 2008 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα προγράμματα συντόμευσης url, εξαιτίας των πολλών χρήσιμων χαρακτηριστικών του. Είναι πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσεις για την αλλαγή url στη βιβλιογραφία της εργασίας σου, ακόμη και αν οι σπουδές σου δεν σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνολογία. Και το κυριότερο; Μπορείς να μικρύνεις τα url εντελώς δωρεάν, δημιουργώντας απλώς ένα δωρεάν λογαριασμό, στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

‘Χρειάζομαι πράγματι ένα πρόγραμμα συντόμευσης συνδέσμων;’ ίσως αναρωτιέσαι ακόμη. Η απάντηση είναι, φυσικά, ναι. Παρατήρησε όλα τα urls που έχεις προσθέσει στο κεφάλαιο της βιβλιογραφίας στη διατριβή σου. Οι μεγάλοι σύνδεσμοι πολλών σειρών με δυσνόητους χαρακτήρες, ξεχωρίζουν και φαίνονται πολύ άσχημα. Μάλιστα, αν κατά την διαδικασία της αντιγραφής-επικόλλησης των συνδέσμων, κάνεις λάθος ή παραλείψεις έναν χαρακτήρα, ο σύνδεσμος αυτός δεν θα ανοίξει ποτέ και οι αναγνώστες της φοιτητικής εργασίας σου δεν θα έχουν πρόσβαση στη βιβλιογραφική πηγή που χρησιμοποίησες.

Γιατί να μικρύνεις τους συνδέσμους της βιβλιογραφίας σου

Η συντόμευση της διεύθυνσης url, όπως είδαμε και παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις σημαντικά λάθη στη φοιτητική σου εργασία, αφού δεν ρισκάρεις να μεταφέρεις λάθος έναν απαραίτητο σύνδεσμο στη βιβλιογραφία σου. Σκέψου μόνο πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η αξιοπιστία όλης της δουλειάς που έχεις κάνει, αν ο καθηγητής σου δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις πηγές από όπου βασίστηκε η έρευνά σου.

Επιπρόσθετα, αν επιλέξεις να μικρύνεις όλους τους συνδέσμους στη βιβλιογραφία, βελτιώνεις πολύ την εικόνα όποιας εργασίας και να εκπονείς. Οι μεγάλες διευθύνσεις url, όπως πιθανότατα έχεις καταλάβει ήδη, δεν είναι πολύ ελκυστικές και ευχάριστες στο μάτι, όταν πρόκειται για την παρουσίαση των βιβλιογραφικών αναφορών.

Ακόμη, αν οι σπουδές σου (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές) ή  το θέμα της φοιτητικής σου εργασίας είναι σχετικά με την πληροφορική, την τεχνολογία ή το digital marketing και χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα συντόμευσης συνδέσμων bitly, θα μετρήσει θετικά για τον υπεύθυνο καθηγητή σου. Έτσι θα του αποδείξεις πως μπορείς εύκολα να χρησιμοποιήσεις σπουδαία και σχετικά με τον εκπαιδευτικό τομέα ψηφιακά εργαλεία.

Πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το bitly στις βιβλιογραφικές παραπομπές

Πότε να χρησιμοποιήσω bitlyΑνησυχείς μήπως δεν επιτρέπεται η χρήση του bitly στις βιβλιογραφικές παραπομπές της εργασίας; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η συμπερίληψη των συντομεύσεων των ιστοσελίδων επιτρέπεται από τα περισσότερα συστήματα βιβλιογραφικών αναφορών. Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τι ισχύει για τα πιο γνωστά από αυτά.

Βιβλιογραφικές αναφορές με σύστημα Harvard

Για τη συγγραφή των επιστημονικών εργασιών, πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προτείνουν τη χρήση του συστήματος Harvard για την παράθεση της βιβλιογραφίας. Αν χρησιμοποιείς το εν λόγω σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών, επιτρέπεται να μικρύνεις τους συνδέσμους με το bitly, αρκεί όλες οι συντομεύσεις βιβλιογραφίας να βρίσκονται εντός γωνιωδών αγκύλων (τα σύμβολα για μικρότερο και μεγαλύτερο) δηλαδή ο σύνδεσμός πρέπει να είναι κάπως έτσι: <https://bitly.com/>.

Βιβλιογραφικές αναφορές με σύστημα APA

Από την άλλη, αν σπουδάζεις ψυχολογία, είναι πολύ πιθανόν ο επιβλέπων καθηγητής να σου ζήτησε να χρησιμοποιήσεις το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών APA για τη βιβλιογραφία της πτυχιακής σου. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του συστήματος APA, έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις ως βιβλιογραφική αναφορά ένα συντομευμένο σύνδεσμο. Πρόσεξε ωστόσο, καθώς πρέπει να είσαι βέβαιος πως το μικρότερο url που χρησιμοποίησες οδηγεί τον αναγνώστη στο σωστό σημείο.

Βιβλιογραφικές αναφορές με το σύστημα Chicago

To σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών Chicago συνήθως χρησιμοποιείται από τους φοιτητές φυσικών, κοινωνικών ή ανθρωπιστικών επιστημών. Για το συγκεκριμένο στιλ βιβλιογραφικών αναφορών, καλό είναι να αποφύγεις κάποιο πρόγραμμα συντόμευσης συνδέσμων, όπως είναι το bitly. Αν και δεν απαγορεύεται ακριβώς, η χρήση παρόμοιων προγραμμάτων δεν συνιστάται στη σύνταξη βιβλιογραφίας με αυτό το στιλ.

Βιβλιογραφικές αναφορές με το σύστημα Vancouver

Τέλος, οι φοιτητές ιατρικών και φαρμακευτικών σχολών, καλούνται, συνήθως, να χρησιμοποιήσουν το σύστημα βιβλιογραφικών παραπομπών Vancouver. Αν και εσύ πρέπει να γράψεις μία φοιτητική εργασία χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών, μη χρησιμοποιήσεις καθόλου το πρόγραμμα bitly, καθώς απαγορεύεται.

Οδηγός πώς θα μικρύνεις τα url με bitly

Οδηγός bitlyΑφού έμαθες ποια συστήματα βιβλιογραφικών αναφορών δέχονται τη σμίκρυνση του συνδέσμου και ποια όχι, έφτασε η στιγμή για τη δημιουργία της πρώτης συντομευμένης διεύθυνσης. Ας δούμε προσεκτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  • Μπες στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος
  • Κάνε κλικ στο ‘get started for free’, επίλεξε τη δωρεάν έκδοση και δημιούργησε λογαριασμό στο bitly.
  • Συνδέσου στον λογαριασμό σου και κάνε κλικ στο ‘δημιουργία’
  • Αντίγραψε τον μεγάλο σύνδεσμο και επικόλλησε τον στο πλαίσιο που λέει: ‘επικόλληση μεγάλης διεύθυνσης’. Πάτησε μετά στο ‘δημιουργία’.

Αυτό ήταν! Πλέον έχει δημιουργηθεί ένας μικρότερος σύνδεσμος url που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην βιβλιογραφία της κάθε φοιτητικής σου εργασίας.

Συνοψίζοντας

 Πιστεύουμε πως αυτό το άρθρο σε έχει  καλύψει πλήρως στο ερώτημα του ‘πώς να μικρύνεις τα url της βιβλιογραφίας σου’. Πλέον γνωρίζεις ότι τι είναι το bitly και πώς να το χρησιμοποιήσεις ώστε να παραδώσεις μια ιδιαίτερα προσεγμένη φοιτητική εργασία στον καθηγητή σου.

Φυσικά, μην ξεχνάς πως η iziPen είναι εδώ για όποια άλλη βοήθεια χρειάζεσαι για κάθε φοιτητική σου εργασία. Ανέβασε την εργασία του εξαμήνου, την πτυχιακή ή τη μεταπτυχιακή σου εργασία και επωφελήσου από τις πολύ συμφέρουσες προσφορές που θα λάβεις από τους writers για την εκπόνησή τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.